E-SPORT EGYESÜLETEK

2021.10.27.

E-SPORT EGYESÜLETEK

Az elmúlt évek izgalmas jelensége az elektronikus sport, amely kialakulásában döntő szerepet játszott a számítógépek, valamint a videójátékok és az internet térnyerése. A COVID-19 járvány miatt bevezetett korlátozások megnövelték az e-sport iránti érdeklődést Magyarországon is.

Az elmúlt évek izgalmas jelensége az elektronikus sport, amely kialakulásában döntő szerepet játszott a számítógépek, valamint a videójátékok és az internet térnyerése. A COVID-19 járvány miatt bevezetett korlátozások megnövelték az e-sport iránti érdeklődést Magyarországon is. Az elektronikus sport ligák háromnegyede megnövekedett érdeklődést tapasztalt az európai iparágban, valamint Magyarországon viszonylag sokan kezdtek el a járvány idején érdeklődést mutatni az e-sport iránt.

A történelem első e-sport rendezvénye 1972-ben került megrendezésre a Stanfordi Egyetemen. A verseny az Intergalactic Spacewar Olympics elnevezést kapta.  Magyarországon az első nagyobb e-sport rendezvény, amely megtartásra került 2018. évében a V4 Future Esport esemény volt.

A világon az e-sport közösség 2017-ben körülbelül 385 millió embert foglalt magába. A legtöbb e-sport esemény Amerikában, Európában és Dél-Koreában kerül megrendezésre.

Az esportipar legnépszerűbb játékai a 2021-es évben a League of Legends, Counter-Strike, Fortnite és a Call of Duty. Magyarországon a legtöbb e-sport kötődésű események és versenyek Budapesten kapnak helyet. A különböző csapatok ligákban tömörülve - régiós, valamint világszintű bajnokságokon küzdenek meg egymással. A sportdíjak főnyereménye rendkívül nagy összegeket ért el, tekintettel a közönség, valamint a szponzoráció dinamikus növekedésére.

Az alábbiak során a sportegyesületek alapításának fontosabb jogi szempontjait ismertetjük:


Mit takar az e-sport elnevezés?

Az elektronikus sport résztvevői amatőr, vagy professzionális módon, versenyszerűen foglalkoznak az egyes videójátékokkal. Az elektronikus sportnak rövidített elnevezése az e-sport. Magyarországon körülbelül 2005-2006 óta van köztudatban a kifejezés.

Milyen lehetőségekkel lehet jogi személyként megalapítani az e-sport csapatokat?

Az esetek nagy részében az e-sport versenyek szervezői elvárják, hogy a csapatok jogi személyiségként nevezzenek be. A sportszervezetek gazdasági társaságként, valamint sportegyesület formában és utánpótlás-nevelést végző alapítvány formájában működhetnek.

Milyen jogszabályokat, valamint feltételeket kell figyelembe venni a sportegyesületek alapítás során?

Sportegyesület a sporttörvény alapján, a civil törvény, valamint a Ptk. szabályai szerint működő társadalmi szervezet, amelynek tevékenysége során fő szempont a sporttevékenység szervezése, valamint a sporttevékenység feltételeinek megteremtése. A sportegyesület sporttal össze nem függő tevékenységét, valamint a sporttevékenységével összefüggő kereskedelmi tevékenységet csak kiegészítő tevékenységként jogosult folytatni.

A sportegyesület alapításához legalább 10 természetes személyre van szükség, akik megalkotják és elfogadják az alapszabályt, döntenek a vezető tisztségviselők személyéről, a célokról és tevékenységekről. A sportegyesület a szakosztályát, illetve más szervezeti egységét alapszabályában foglalt felhatalmazás alapján közgyűlési határozattal jogi személlyé nyilváníthatja. A sportegyesületek dokumentumait az illetékes megyei törvényszék részére, a fővárosban pedig a Fővárosi Törvényszék felé szükséges benyújtani.

Az egyesületek kizárólag a nyilvántartásba vétel jogerőre emelkedését követően működhetnek, amelyről a bíróság végzést hoz. A bírósági nyilvántartásba vételi eljárás illetékmentes. A sportegyesületeknél nincs úgynevezett „előtársasági” szakasz.

A sportegyesület közvetlenül is részesíthető állami támogatásban.

Milyen szabályok vonatkoznak a sportszövetségekre?

A sportszövetségek meghatározott sporttevékenységek körében a sportversenyek szervezésére, a tagok érdekvédelmére és a részükre való szolgáltatásokra, valamint a nemzetközi kapcsolatok lebonyolítására létrehozott, jogi személyiséggel és önkormányzattal rendelkező, a Civil tv. és a Polgári Törvénykönyv alapján különös formában működő egyesületek.

A sportszövetségek alapításához legalább a sportágban tevékenykedő tíz sportszervezeti tag és a versenyrendszerében rendszeresen legalább száz versenyző szükséges. Az országos sportági szövetség is közvetlenül részesíthető állami támogatásban.

Szerző: dr. Bajtainé dr. Cserjés Alexandra

vissza

Blog

Üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések a JTK-nál.

Üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések a JTK-nál.

JTK&Partners | 2022.03.30.

A kedvezményezett neve: JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda
A projekt címe: Üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések a JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda-nál
A szerződött támogatás összege: 12.000.000 Ft.
A támogatás mértéke: 70 %
A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.8-20-2020-00757

Részletek >
A KARTELL

A KARTELL

JTK&Partners | 2021.11.22.

Aktuális cikkünkben röviden bemutatjuk a kartell történetét, a hazai és az európai szabályozását, továbbá szólunk a feladás és az önfeladás eszközéről, valamint két konkrét jogesetet is bemutatunk.

Részletek >
JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda
Név *:
Telefon *:
Email *:
Probléma leírása: *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!