Harmadik országbeli állampolgárok magyarországi munkavállalása

2023.02.09.

Harmadik országbeli állampolgárok magyarországi munkavállalása

A munkaerőhiány problémája nagyon sok ágazatban egyelőre maradt és a megoldást a harmadik országbeli munkavállalók rohamléptékben terjedő foglalkoztatása jelentheti.

Egyre több cég él ezzel a lehetőséggel azonban az eljárások útvesztőjén kiigazodni nem egyszerű feladat.

  

A Magyarországra érkező külföldi vállalkozások sokszor szembesülnek azzal a kihívással, hogy nem találnak olyan magyar munkavállalót, aki megfelelő szakmai ismeretekkel és készségekkel rendelkezik a feladatok elvégzéséhez, hiszen a jelenlegi recesszió ellenére még továbbra is jelentős probléma Magyarországon a munkaerőhiány bizonyos szakmák tekintetében.

A magyarországi projektek és munkák elvégzéséhez a nemzetközi cégek ezért gyakran saját vagy toborzott EU-n kívüli, ún. harmadik országbeli állampolgárságú munkavállalókat alkalmaznak.

Ma már egyre több versenyképességét megőrizni kívánó magyar cég is alkalmaz harmadik országbeli munkaerőt.

További előnye lehet a harmadik országbeli munkaerőnek, hogy egy nemzetközi és multikulturális csapat új ismeretekkel és tapasztalatokkal könnyen fellendítheti az üzleti folyamatokat.

 A munkaerő toborzását követően azonban fontos a jogi és az adminisztratív jellegű lépések megtétele. Ide tartozik elsődlegesen a tartózkodáshoz, valamint a munkavállaláshoz szükséges engedélyek megszerzése, a magyarországi biztosítás, de akár még a lakhatás elintézése is.

 

Fontos, hogy a kiküldetéssel foglalkoztatott munkavállalókra is vonatkoznak az adott tagállamban érvényes minimális foglalkoztatási jogok és feltételek – például a bérezésre és a juttatásokra vonatkozó előírások.

 

Harmadik országbeli munkavállalók tartózkodásához és foglalkoztatásához szükséges engedély megszerzése meglehetősen összetett folyamat, tekintve, hogy több hatóság is közreműködik az engedély kiadása során, így azon cégeknek, amelyek külföldi munkaerővel kívánják megerősíteni állományukat, érdemes szakemberrel konzultálnia.

 Fotó: Kateryna Babaieva: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/feny-ferfi-szemely-epulet-3361235/

  

Az eljárástípusok közötti elsődleges különbséget a tartózkodás időtartama határozza meg.

 

90 NAPOT MEG NEM HALADÓ TARTÓZKODÁS

Amennyiben a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 90 napot úgy, a tartózkodáshoz – vízumköteles országok esetén – vízum szükséges, míg azon EU-n kívüli országok esetén melynek Magyarország vízummentességet biztosított a munkavállaló az útlevelével is be tud utazni 90 napos időtartamra.

A munkavégzéshez azonban ilyen esetben is külön munkavállalási engedély szükséges (kivéve néhány speciális esetet, mint pl. a 15 napot meg nem haladó üzembe helyezési, szavatossági, szervizelési és jótállási tevékenység elvégzését) melynek kiadása során 30 napot meghaladó munkavégzés esetén szükséges vizsgálni a magyar munkaerőpiaci helyzetet, hogy van e a pozícióra alkalmas magyar munkanélküli.

 

A tartózkodáshoz szükséges vízum ügyintézési ideje a kérelem benyújtásától számítva általánosan 15 nap, azonban érdemes kalkulálni azzal, hogy a konzulátusok leterheltségüktől függően tudják csak fogadni a kérelmezőt, így a tényleges várakozási idő sokkal hosszabb is lehet.

A munkavállalási engedély iránti kérelmet 60 nap alatt bírálja el a hatóság, és elengedhetetlen az eljárást megelőzően benyújtani a foglalkoztatás iránti munkaerőigényt.

  

90 NAPOT MEGHALADÓ TARTÓZKODÁS

Amennyiben a tartózkodás időtartama a 90 napot meghaladja, ún. „összevont” munkavállalási célú tartózkodás engedélyre van szüksége azoknak a harmadik országbeli állampolgároknak, akik Magyarország területén vállalnak munkát.

Ebben az esetben egy speciális eljárásban a munkavállalási engedély iránti kérelmet a tartózkodási engedéllyel együtt adja ki a Hatóság, mely lényeges könnyebbség a foglalkoztató és a munkavállaló számára.

Az eljárásban továbbá kiadásra kerül a beutazáshoz szükséges D típusú vízum is.

Az engedély megadásáról szóló értesítéssel egyidejűleg az idegenrendészeti hatóság értesíti az illetékes konzulátust, ahol a munkavállaló a vízumot átveheti.

 

Az eljárás megindításához többek között egy előzetes megállapodás szükséges a kérelmező munkavállaló és a magyarországi munkáltató között. Ez a feltétel kizárja az előre megigényelt munkavállalási engedélyt és az ezt követő álláskeresést.

 

Az ügyintézés általános határideje 70 nap. A döntés kizárólag bírói úton támadható meg.  Tekintettel arra, hogy az engedélyt határozott időre adja meg a hatóság, értelemszerűen a munkaviszony is csak határozott időre jöhet létre

Az összevont munkavállalási célú tartózkodási engedély annak jóváhagyása után maximum 2 évig érvényes, amely további 2 évvel meghosszabbítható.

  

 

   

A fenti általános szabályok természetesen nem teljes körűek és számtalan további specialitás és kivétel merülhet fel a foglalkoztatás körülményeire figyelemmel.

 

Fontos kiemelni, hogy az ún. szomszédos harmadik országbeli állampolgárokra, tehát az ukrán és a szerb munkavállalókra speciális szabályok vonatkoznak, így az őket érintő ügyintézés sokkal gyorsabb és könnyebb eljárásjogi szempontból.

 

Irodánk számos nemzetközi, valamint magyar céget segített az általuk Magyarországon foglalkoztatni kívánt harmadik országbeli munkaerő magyarországi tartózkodási engedélyéhez kapcsolódó jogi eljárásának lebonyolítására.

 

Több ezer sikeres ügyintézésünk a tapasztalatunk és a hozzáértésünk kulcsa!

 

Kérdése merült fel? Forduljon hozzánk bizalommal és kérje szakjogászaink segítségét!

  

Szerző: dr. Jámbor Igor Roland

vissza

Blog

Új tulajdonos partnert avatunk!

Új tulajdonos partnert avatunk!

JTK&Partners | 2024.03.07.

Kollégánk dr. Kiss Dorottya LLM. ügyvéd, közbeszerzési szakjogász, 2024. március hó 1. napjától kezdődően immár a JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda tulajdonos (equity) partnere.

Részletek >
Új ügyvéd a JTK & PARTNERS csapatában

Új ügyvéd a JTK & PARTNERS csapatában

JTK&Partners | 2024.02.21.

A 2024-es évnek a JTK & PARTNERS újabb ügyvéd munkatárssal indul neki. Dr. Bajtainé dr. Cserjés Alexandra 2023-ban sikeresen letette ügyvédi szakvizsgáját, és azóta már ügyvédként, szakmai elkötelezettségével és kiváló szaktudásával járul hozzá irodánk növekvő sikeréhez.

Részletek >
JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda
Név *:
Telefon *:
Email *:
Probléma leírása: *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!