Miért jó, ha van védjegyed?

2021.04.30.

Miért jó, ha van védjegyed?

Gondolkodtál már azon, hogy logódat megvédd a jogosulatlan felhasználástól másolástól, de nem tudod, hogyan kellene ennek nekikezdeni, mennyibe kerül illetve mi az eljárás pontos menete?
Segítünk. Röviden érthetően a védjegyről

Mi is az a védjegy?

A védjegy egy egyértelműen azonosítható megjelölés, melyet egyes áruk és szolgáltatások azonosítására használhatsz, ezzel megkülönböztetve termékedet más áruktól és szolgáltatásoktól.

Mi lehet védjegy?

Védjegyként szolgálhat akár egy szó, akár betű is. Gyakran alkalmazott megjelölések a szóösszetételek (ide értve szlogent, jelmondatot), ábrák (logók), de akár egy alakzat vagy mintázat. A lehetőségek széles köre megfelelhet, védjegyként bejelenthetsz hangot, multimédiás megjelölést vagy akár ezek kombinációit is.

Meddig használhatod bejelentett védjegyedet?

A védjegy jogosultja számára 10 évre kizárólagos használati jogot biztosít, melyet korlátlan alkalommal megújíthatsz 10-10 éves időtartamokra.

Ki szerezhet védjegyoltalmat?

Bármely természetes, vagy jogi személy igényt tarthat védjegyoltalomra. Lehetőség van arra is, hogy többen, azonos vagy eltérő részarányokban szerezzetek védjegyet (ezt nevezzük közös védjegynek).

Mit kell tenned, hogy védjegyoltalomban részesülj?

A védjegy „oltalma” lajstromozással keletkezik, melyet a Magyar Szabadalmi Hivatalnál lehet kérni (ez a bejelentési eljárás). A Hivatal megvizsgálja a kérelmedet és határoz annak engedélyezéséről és lajstromozásáról.

Mikor szűnik meg a védjegyoltalmam?

Az oltalom megszűnik, ha az oltalmi idő (10 év) megújítás nélkül letelik. Ezen felül megszűnhet, ha a jogosult lemond az oltalomról, törlik a védjegyedet, vagy a tényleges használatot elmulasztod, azaz nem használod a védelem alatt álló védjegyedet.

Külföldön is szerezhetek oltalmat a védjegyemnek?

Igen, lehetőség van európai uniós (EUIPO) vagy nemzetközi (WIPO) oltalmat is szerezni. Az EU-s eljárások értelem szerűen az európai uniós országokra terjednek ki, míg a nemzetközi oltalommal harmadik országban is tudsz bejelentést tenni. Külföldi bejelentés esetében szem előtt kell tartani a célországok hatályos védjegyelőírásait is.  

Mennyi időt vesz igénybe?

A védjegy bejelentésének folyamatának elején, amennyiben minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll a bejelentés gyorsan megtörténik. Abban az esetben, ha Magyarország területén szeretnél védjegyoltalmat szerezni az eljárás folyamata 10-11 hónapot vesz igénybe. Ha hamarabb szeretnél védjegyet szerezni az eljárást fel lehet gyorsítani, ennek azonban hivatali felára van.

Mindez nekem mennyibe kerül?

A bejelentéshez két díjat kell megfizetned:

  • Az egyik az iroda szolgáltatási díja, mely függ attól, hogy milyen védjegyet szeretnél oltalom alá helyezni.
  • A második pedig a Hivatal felé megfizetendő eljárás díja, tehát a hivatali illeték.

 

Hogy tudom bejelenteni a védjegyemet?

Keresd bátran irodánkat, ahol kollégáink részletesebb tájékoztatással szolgálnak a bejelentéshez szükséges dokumentumok köréről, a díjazásról valamint készséggel válaszolnak további kérdéseidre.

Döntöttem, szeretnék védjegyet, kihez fordulhatok?

Hozzánk, bizalommal. Irodánkban kollégáink állnak rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken: Tel: +36 46 320 411, elektronikus úton: office@jtkpartners.com

szerző: dr. Somlyai Dóra

vissza

Blog

Új tulajdonos partnert avatunk!

Új tulajdonos partnert avatunk!

JTK&Partners | 2024.03.07.

Kollégánk dr. Kiss Dorottya LLM. ügyvéd, közbeszerzési szakjogász, 2024. március hó 1. napjától kezdődően immár a JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda tulajdonos (equity) partnere.

Részletek >
Új ügyvéd a JTK & PARTNERS csapatában

Új ügyvéd a JTK & PARTNERS csapatában

JTK&Partners | 2024.02.21.

A 2024-es évnek a JTK & PARTNERS újabb ügyvéd munkatárssal indul neki. Dr. Bajtainé dr. Cserjés Alexandra 2023-ban sikeresen letette ügyvédi szakvizsgáját, és azóta már ügyvédként, szakmai elkötelezettségével és kiváló szaktudásával járul hozzá irodánk növekvő sikeréhez.

Részletek >
JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda
Név *:
Telefon *:
Email *:
Probléma leírása: *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!