Vágj bele! Kezdj saját Üzletbe!

2020.08.18.

Vágj bele! Kezdj saját Üzletbe!

„Miért is nem fogok saját vállalkozásba? Miért használom arra a tudásomat és idõmet, hogy másnak termeljek hasznot?! Olvastam a srácról a Forbesban, ha neki bejött lehet nekem is mûködne?”
Ezek a kérdések bizonyára már benned is felmerültek. Azonban ahogy a legtöbben a kezdeti ötletelésen túl sosem léptél a tettek mezejére.

Ennek gyakran az az oka, hogy nem ismered pontosan a cégalapítás illetve egy vállalkozás beindításának menetét. Hogy tételesen mekkora költségekkel, illetve milyen felelõsséggel jár saját „bizniszt” létrehozni.
 
Megpróbálunk ötletet adni, hogyan kezdj saját vállalkozásba, illetve alapvetõ információval ellátni, hogy átlásd és megismerd a különbözõ cégformák jellemzõit, a szükséges tõkeigényt, az eljárások menetét, annak érdekében, hogy amennyiben úgy gondolod belevágsz a jövõben már ne másnak termelj hasznot, hanem a saját szekeredet told!
 
 
A nulladik lépés...
 
Egy vállalkozás alapításához természetesen elsõként mindig egy jó ötlet szükséges. Eddig a lépésig sokan eljutnak, azonban az ötletbõl kizárólag akkor válik megvalósítható projekt, ha a konkrétumokat is elkezded tervezni. 
 
Tájékozódj, mérd fel a piacot és az igényeket! Lesz szükség a szolgáltatásodra, árudra? Lesznek vevõid, ügyfeleid? Próbáld kicsit kritikusan és szkeptikusan szemlélni ötleted és légy realista!
 
Tervezd meg a költségeket! Nyiss egy táblázatot és írj fel mindent, ami az üzlet beindításához szükséges. Ne felejts ki semmit! Ha ez megvan, kezdj el bekérni árajánlatokat, vagy csak bújd az internetet, hogy pontosan mi mennyibe kerülne. Mennyi tõke szükséges ahhoz, hogy megnyíljon a bolt?
 
 
Hogyan tovább...
 
Ha a terv nagyjából összeállt elérkeztél a szomorú valósághoz: Ahhoz, hogy Magyarországon (illetve bármely fejlett országban a világon) legálisan vállalkozhass, ezt valamilyen bejegyzett és nyilvántartott formában teheted meg.
 

A cégformák esetében felmerül a tõkeminimum kérdésköre. Ez a vállalkozás megalapításához szükséges minimális tõkeösszeg, amit a tagoknak a társaság részére rendelkezésre kell bocsájtani. Ez lehet pénzben, de lehet akár apport szolgáltatásával. Ma már a bíróság nem kéri a bank igazolását a tõke rendelkezésre bocsájtásáról, házipénztárba történõ befizetés esetén elegendõ az ügyvezetõ nyilatkozata.
 
 
A lehetõségek száma persze rengeteg és nem is fogunk minden részlettel untatni, de azért egy rövid összefoglalót tudunk adni az alapokról, illetve a tipikus vállalkozási formákról:
 
Egyéni vállalkozás: Természetes személyként saját neved alatt vállalkozhatsz. Ehhez nem kell mást tenni csak elsétálni a legközelebbi kormányhivatalba és „kiváltani a vállalkozóit”. Alapvetõen a végzettségednek megfelelõ tevékenységet engedik bejegyezni. Teljes vagyonoddal felelsz, illetve a nagypályás játékokban nem feltétlenül veszik komolyan, bár vannak milliárdos árbevétellel mûködõ egyéni vállalkozók is…
 
Tõkeminimum: nincs
Pro: egyszerû gyors és ügyvéd sem kell hozzá
Con: korlátlan felelõsség, korlátozott a tevékenység, és ügyvéd sem kell hozzá)
 

Betéti társaság (Bt.): Ha a barátnõddel vagy a haveroddal minimum ketten vagytok, úgy megfontolandó már egy betéti társaság alapítása. Ez cégnyilvántartásba bejegyzett gazdasági társaság, önálló jogi személyisséggel (az új Ptk. óta). Önállóan köthet szerzõdéseket, vállalkozhat stb. Egyetlen árnyoldal, hogy a beltag az a teljes vagyonával felel mögöttesen a társaság tartozásaiért. Így ha gond van a cégben, viszik a kocsit és a házat is.
 
Tõkeminimum: nincs
Pro: olcsó megalapítani 
Con: a beltag korlátlanul felel a teljes vagyonával, „egyedül nem megy”
  
Korlátolt felelõsségû Társaság (Kft.): A hazai vállalkozások nagy többsége a jól ismert kft. formában mûködik. Kft-t akár egy személy is alapíthat. Ezen cégforma lényege, hogy a társaság, mint önálló jogi személy csak és kizárólag a saját vagyonával felel, a tagok kizárólag az üzletrészüknek megfelelõ tõke befizetésére kötelezettek az alapításkor, mögöttesen nem felelnek a társaság tartozásaiért, befizetésre is csak akkor kötelezhetõek ha erre a  társasági szerzõdés felhatalmazást adott.
 
Tõkeminimum: 3 millió Ft.
Pro: egyszerû, gyors és ahogy a neve is írja korlátolt a felelõsség
Con: a tõkeminimum újra magas, a bt-nél valamivel drágábbak az alapítás költségei
 
Zártkörûen mûködõ részvénytársaság (Zrt.): Komolyabb tõkeigényû társasági forma, mely részvénykibocsájtással kerül megalapításra. A tõkeminimum már nem sokkal magasabb a Kft-nél, azonban az üzleti életben mégis komolyabb presztízst képvisel. Ez köszönhetõ magas járulékos költségeknek (a részvénykibocsájtás, részvényszámla vezetés költségei, kötelezõ könyvvizsgálat) A tagok meghatározott számú részvényt jegyeznek, melyek a tagsági jogviszonyukat határozzák meg. Alapítható egyszemélyes formában is.
 
Tõkeminimum: 5 millió Ft.
Pro: komolyabb presztízzsel rendelkezik a Kft-nél, korlátolta felelõssége
Con: az alapítás és a járulékos költségek is magasak
 
Egyéb cégformák: A fenti tipikus formákon túl számos cégforma létezik, mint pl. a speciális tevékenységre, vagy tulajdonosi körre kitalált szövetkezetek, a Bt. testvére a ma már szinte csak elméletben létezõ közkereseti társaság (kkt.) egyesülés vagy az igazán nagypályások terepének számító Nyíltan mûködõ részvénytársaság.
  

A Bt., Kft. és a Zrt. is alapítható ún. egyszerûsített eljárással. Ekkor a törvény szerinti szerzõdésmintát használja a társaság, mely minden lényeges és alapadatot tartalmaz. Alapvetõen kisebb cégek esetén, ha nincsenek nagyon speciális viszonyok teljesen elegendõ. A sablon használata nem csak a bíróság és az ügyvédek munkáját könnyíti meg, de cserébe a költségek kedvezõbbek, az illeték fele, az ügyvédek olcsóbban dolgoznak, illetve a céget 30 nap helyett 8 nap alatt bejegyzi a cégbíróság.
 
Az alapítás folyamatához pusztán néhány alap adatot kell megadni (a cég nevét kitalálni, meghatározni a tevékenységi körét, eldönteni hol legyen a székhelye, kik lesznek a tagjai, vezetõ tisztségviselõje stb.) és amennyiben, minden adat rendelkezésre áll a gyakorlatban egyszerûsített eljárással akár 1, másfél hét alatt is létrejöhet. 
 
 
Amiben mi segítséget tudunk nyújtani: 
• a céged megalapítani
• utat mutatni a szabályozások útvesztõiben
• képviselni hatósági eljárásokban 
• felvértezni szerzõdésekkel, melyek megvédenek majd a rosszhiszemû partnerektõl
• összekötni pályázatíróval, könyvelõvel és egyéb egy sikeres vállalkozáshoz elengedhetetlenül szükséges szakemberekkel
   
 
 
STARTUP BEGINS
  
 
Ez még csak a kezdete a dolgoknak, hiszen azzal, hogy céget alapítasz nem jelent egyet a sikerrel, de ahhoz, hogy sikeres légy mindenképpen szükséges megtenned az elsõ lépést.
 

  
vissza

Blog

Új tulajdonos partnert avatunk!

Új tulajdonos partnert avatunk!

JTK&Partners | 2024.03.07.

Kollégánk dr. Kiss Dorottya LLM. ügyvéd, közbeszerzési szakjogász, 2024. március hó 1. napjától kezdődően immár a JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda tulajdonos (equity) partnere.

Részletek >
Új ügyvéd a JTK & PARTNERS csapatában

Új ügyvéd a JTK & PARTNERS csapatában

JTK&Partners | 2024.02.21.

A 2024-es évnek a JTK & PARTNERS újabb ügyvéd munkatárssal indul neki. Dr. Bajtainé dr. Cserjés Alexandra 2023-ban sikeresen letette ügyvédi szakvizsgáját, és azóta már ügyvédként, szakmai elkötelezettségével és kiváló szaktudásával járul hozzá irodánk növekvő sikeréhez.

Részletek >
JÁMBOR TÓTH KOLLÁTH Ügyvédi Iroda
Név *:
Telefon *:
Email *:
Probléma leírása: *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!